Publicaciones

 

2020

Estimation of Dietary Exposure to Contaminants Transferred from the Packaging in Fatty Dry Foods Based on Cereals. Antía Lestido Cardama Ana Rodríquez Bernaldo de Quirós, Juana Bustos, Mª Luisa Lomo, Perfecto Paseiro, and Raquel Sendón. Foods 2020, 9, 1038; doi:10.3390/foods9081038

Identification of potential migrants present in polymeric coatings in food cans. Antía Lestido Cardama, Raquel Sendón, Perfecto Paseiro, Ana Rodríquez Bernaldo de Quirós, Juana Bustos and Isabel Santillana. 12th International Conference & Expo on Chromatographic Techniques. Berlin, April 20-21 2020 (virtual). Poster


2019

Evaluation of materials intended for varnishes and coatings on food contact materials. EFSA Task force on varnishes and coatings for food contact materials Identification of potential migrants present in polymeric coatings in food cans. Grant Agreement Number GP/EFSA/AFSCO/2017/01-GA07

GC-MS Screening for the Identification of Potential Migrants Present in Polymeric Coatings of Food Cans. Polymers 2019, 11, 2086; doi:10.3390/polym11122086. Antía Lestido Cardama, Raquel Sendón, Juana Bustos, M. Isabel Santillana, Perfecto Paseiro Losada and Ana Rodríguez Bernaldo de Quirós

Migration Studies of Two Common Components of UV-curing Inks into Food Simulants. Molecules 2019, 24(19), 3607. Miguel A. Lago, Raquel Sendón, Juana Bustos, María T. Nieto, Perfecto Paseiro Losada  and Ana Rodríguez-Bernaldo de Quirós

Estimates of dietary exposure of Spanish population to packaging contaminants from cereal based foods contained in plastic materials. Verónica García Ibarra, Raquel Sendón, Juana Bustos, Perfecto Paseiro Losada,Ana Rodríguez Bernaldo de Quirós. Food and Chemical Toxicology 128 (2019) 180–192

A GC-MS Method for Identification of Potential Contaminants in Food Plastic Packaging and a LC-MS Method for Determination of Contaminants in Foodstuffs. Antia Lestido, Ana Rodriguez Bernaldo de Quiros, Raquel Sendón, Juana Bustos, Perfecto Paseiro. PITTCON Conference & Expo2019, Filadelfia, EEUU, 17-21 marzo 2019. Poster 2130-13P

Estimation of Exposition to Selected Contaminants in Dairy Products Contained in Plastic Packaging Antia Lestido, Ana Rodriguez Bernaldo de Quiros, Raquel Sendón, Juana Bustos, Perfecto Paseiro. PITTCON Conference & Expo2019, Filadelfia, EEUU, 17-21 marzo 2019. Poster 2130-12P


2018

Food packaging contaminants:estimating dietary exposure V. García Ibarra, R. Sendón, J. Bustos, M. L. Lomo, P. Paseiro, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós. EFSA 2018 Conference, Science-Food-Society, Parma, 18-21 September 2018. Poster TU-44 y Abstract Poster-44 

Exposure to chemicals from food packaging materials: a total diet study approach V. García Ibarra, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós, J. Bustos, M.T. Nieto, P. Paseiro , R. Sendón. EFSA 2018 Conference, Science-Food-Society, Parma, 18-21 September 2018. Poster TU-51 y Abstract Poster-51

Identification of chemical compounds present in milk packaging. A. Lestido Cardama, R. Sendón, J. Bustos, M. I. Santillana, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós. 40th International Conference on Environmental & Food Monitoring (ISEAC40), Santiago de Compostela, 19-22 June 2018. Poster TU-49 y Abstract TU-49

Cans in contact with infant formulas: identification of potentialmigrants. Lestido Cardama, R. Sendón, J. Bustos, M. L. Lomo, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós. 40th International Conference on Environmental & Food Monitoring (ISEAC40), Santiago de Compostela, 19-22 June 2018. Poster TU-50 y Abstract TU-50

Estudio de prospección de N-nitrosaminas y sustancias N-nitrosa-bles en tetinas y chupetes de caucho y silicona. María Isabel Santillana, Juana Bustos y Maria Teresa Nieto. Revista del Comité Científico de la AECOSAN Nº 27, pg 95-106.Servicio de Contaminantes, Centro Nacional de Alimentación. Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición. Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social


2017

Stimates of dietary exposure (spanish population) to plasticizers from cereal based foods contained in plastic packaging. V. García Ibarra, J. Bustos, M. I. Santillana, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós, P. Paseiro, R. Sendón. 8th Shelf Life International Meeting (SLIM 2017), 1-3 noviembre 2017, Bangkok, Tailandia. Poster y Procceding

Identification of pontential migrants in food packaging and subsequent quantification in the contained food. A. Lestido Cardama, J. Bustos2, M. T. Nieto, R. Sendón, P. Paseiro, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós. 8th Shelf Life International Meeting (SLIM 2017), 1-3 noviembre 2017, Bangkok, Tailandia. Poster y Proceeding

Estudio de prospección de migración global grasa en tarteras de plástico. María Teresa Nieto y Juana Bustos. Revista del Comité Científico de la AECOSAN Nº 25, pg 87-95. Servicio de Contaminantes, Centro Nacional de Alimentación, Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad.

Screening of different chemical compounds in fatty food-packaging A. Lestido Cardama, V. García Ibarra, R. Sendón, J. Bustos, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós. 4th International Meeting on Material/Bioproduct Interaction (MATBIM 2017) 26-28 abril 2017, Oporto.

Identification of potential migrants from dry food packaging by GC/MS V. García Ibarra, A. Lestido Cardama, J. Bustos, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós, R. Sendón 4th International Meeting on Material/Bioproduct Interaction (MATBIM 2017) 26-28 abril 2017, Oporto.


2016

Validación del método de detección de soja alérgeno en alimentos mediante PCR en tiempo real. Mª del Camino Martín Forero, Silvia Gil, Mercedes Fernández de la Puebla*, Marisa Salvador, Mª Isabel Rodriguez, Mirian Gómez* y Mª Isabel Prieto
Servicio de Biotecnología, Centro Nacional de Alimentación. Agencia española de Seguridad Alimentaria y Nutrición.ç
*Tragsatec
Revista del Comité Científico de la AECOSAN  Nº23

Study on the release of Cr and Ni from spanish food contact metal articles. Comparison of approaches in the estimation of the release. D. Sánchez, C. Cirugeda y J. Bustos.  6th International Symposium on Food Packaging –Scientific Developments Supporting Safety and Innovation (ILSI 2016) 16-18 noviembre 2016, Barcelona.

Effect of the pH on the Migration of Ethyl-4-(Dimethylamino) Benzoate (EDB) Into Food Simulants From LDPE. M.A. Lago, A. Rodríguez-Bernaldo de 
Quirós, R. Sendón, I. Santillana, J. Bustos y P.Paseiro. 6th International Symposium on Food Packaging –Scientific Developments Supporting Safety and Innovation (ILSI 2016) 16-18 noviembre 2016, Barcelona.

Study of the Photo-Products Obtained From the UV Curing of BP and EDB. M.A. Lago, A. Rodríguez-Bernaldo de Quirós, R. Sendón, M.T.  Nieto, J. 
Bustos y P.Paseiro 6th International Symposium on Food Packaging –Scientific Developments Supporting Safety and Innovation (ILSI 2016) 16-18 noviembre 2016, Barcelona


2015

“Cómo detectar residuos de antibióticos en carne.- Validación del método de cribado explorer 2.0 con el equipo e-reader para detección de residuos de antibióticos en carne”. P. Diez, E. Medina, M. Martín. Alimentaria (número 471, marzo 2015) págs 98-105

Estudios de prospección de bisfenol A y melamina en bebidas enlatadas. Juana Bustos, Maria Isabel Santillana, Maria Luisa Lomo y Elvira Ruiz. Revista del Comité Científico de la AECOSAN, 22, pp: 151-164

Trichinella pseudospiralis in the Iberian peninsula M.J. Zamora, M. Alvarez, J. Olmedo, M.C. Blanco, E. Pozio,∗ Veterinary Parasitology 210 (2015) 255–259

Migration of Benzophenone and 4-methylbenzophenone into food simulants: influence of the percentage 3rd International Symposium International Meeting on Packaging Material / Bioproduct Interactions (MATBIM 2015) Universidad de Zaragoza

Effect of pH in the migration of Irgacure® 907 into food simulants. 3rd International Symposium International Meeting on Packaging Material / Bioproduct Interactions (MATBIM 2015) Universidad de Zaragoza

Migration kinetics or two thixnthone photoinitiators into food simulants. 3rd International Symposium International Meeting on Packaging Material / Bioproduct Interactions (MATBIM 2015) Universidad de Zaragoza

Migration kinetics of Irgacure® 907 and 1173 to food simulants. Innovations in Food Packaging, Shelf Life and Food Safety (2015), Stadthalle Erding, Munich, Germany.

Migration kinetics of photoinitiators and amine synergists to food simulants at freezing temperatures. Innovations in Food Packaging, Shelf Life and Food Safety (2015), Stadthalle Erding, Munich, Germany.

Study of photoinitiators’ migration kinetic in water and the aqueous food simulant 10 % ethanol. Innovations in Food Packaging, Shelf Life and Food Safety (2015), Stadthalle Erding, Munich, Germany.

Instability of an aromatic amine in fatty food and fatty food stimulant: characterization of reaction products and prediction of their toxicity. R. Paseiro, A. Rodríguez-Bernaldo de Quirós, R. Sendón, J. Bustos, J.J. Sánchez, J. López Hernández y P. Paseiro-Losada. Food Additives and  Contaminants: Part A, (2015), 32(1), 100-109.

Photoinitiators: a food safety review. Miguel A. Lago, Ana Rodríguez-Bernaldo de Quirós, Raquel Sendón, Juana Bustos, María T.Nieto and Perfecto Paseiro. Food Additives and Contaminants: Part A, (2015), 32(5) , 779-798.


2014

TDS exposure project: Relevance of the Total Diet Study approach for different groups of substances. Karine Vin a, Alexandra Papadopoulos a, Francesco Cubadda b,, Federica Aureli b, Hatice Imge Oktay Basegmez c, Marilena D’Amato b, Sam De Coster d, Laura D’Evoli e, Maria Teresa Lopez Esteban f, Martina Jurkovic g, Massimo Lucarini e, Hayrettin Ozer c, Pedro Mario Fernandez San Juan f, Isabelle Sioen d, Darja Sokolic g, Aida Turrini e, Veronique Sirot. Food and Chemical Toxicology (2014), 73; pp. 21-34 DOI: 10.1016/j.fct.2014.07.035

“Simultaneous chromatographic analysis of photoinitiators and amine synergists in food contact materials”. M. A. Lago,  A. Rodríguez-Bernaldo de Quirós, R. Sendón,  J. Bustos,  M. I. Santillana,  P. Paseiro. Analytical and Bioanalytical Chemmistry  (2014) 406:4251–4259

Encuesta de población sobre la percepción de la seguridad y conocimiento de envases y artículos para uso alimentario. M.T. Nieto; M.I. Santillana; E. Ruiz; M.E. Cirugeda. Alimentaria 451, marzo 2014, págs. 67-75


2013

Mercurio en conservas de atún en aceite: evolución de los niveles y estimación de la exposición de la población española. D. Sánchez Pozo, A. López-Santacruz Serraller, C. Cirugeda Delgado, A. Biel Canedo, V. Teruel Muñoz, M. E. Cirugeda Delgado. Alimentaria 447, octubre 2013, págs. 89-99

Prospección sobre aflatoxinas en cervezas vendidas en España y en otros países europeos. P. A. Burdaspal y T. M. Legarda. Centro Nacional de Alimentación Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición

Desafíos en la estimación de la migración de los materiales en contacto con los alimentos. Juana Bustos. 5º Congreso Español de Metrología. 2013. Madrid. España

Validación de la determinación de la cesión de plomo y cadmio en materiales en contacto con alimentos por espectrofotometría de absorción atómica con cámara de grafito. D. Sánchez Pozo, C. Cirugeda Delgado, M. E. Cirugeda Delgado. 5º Congreso Español de Metrología. 2013. Madrid. España

Determinación de Organismos Modificados Genéticamente en alimentos y piensos. Factores que influyen en la cuantificación de OMG. Mª Isabel Prieto Santos. 5º Congreso Español de Metrología. 2013. Madrid. España

Cálculo del Límite de Decisión (CCa) y Capacidad de Detección (CCb) para la determinación de sustancias con Límite Máximo de Residuos (LMR), según la Decisión de la Comisión 2002/657/CE. Miguel Caneiro, Regina Muñoz, Víctor Gonzalo, Macarena Ramos y Ángela Aranda.

Polycarbonate baby bottles: study of the release of Bisphenol A. M. I. Santillana, E. Ruiz, M. T. Nieto, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós, R. Sendón, M. E. Cirugeda, J. J. Sánchez. European Food Research and Technology, Volume 236, Issue 5, May 2013, pages  883-889

Estudio de migración global en artículos de plástico de uso alimentario del mercado español. M.T. Nieto; E. Ruiz; M.E. Cirugeda; M.I. Santillana; J. Bustos. Alimentaria, nº 441, marzo 2013, págs. 83-87


2012

A new HILIC-ESI-MS/MS method for the simultaneous determination of amines used as monomers/additives in the manufacture of food packaging materials. J. Bustos; P. Martin; M.A.Puga; R.Paseiro┬ÉCerrato; R.Sendón; A.Rodríguez Bernaldo de Quirós; J.J.Sánchez; P.Paseiro. Poster presentado en el 5º Simposio Internacional sobre Envases para uso Alimentario. ILSI 2012, Berlín, Alemania.

GC/MS screening of innk compounds (photoinitiators) in food packaging. J. Bustos; P. Martin; M.A. Lago;  R.Sendón;  A. Rodríguez Bernaldo de Quirós; M.A.Puga; M.I. Basadre Pampin; J.J.Sánchez. Poster presentado en el 5º Simposio Internacional sobre Envases para uso Alimentario. ILSI 2012, Berlín, Alemania

Development of a multimethod for the determination of several photoinitiators in food contact materials (FCM) by HPLC-DAD. M.A. Lago; A. Rodríguez Bernaldo de Quirós; R.Sendón; M.I. Basadre Pampin; M.T. Nieto; M.I. Santillana; E. Ruiz; M.E. Cirugeda  J. Bustos; J.J.Sánchez; P. Paseiro.  Poster presentado en el 5º Simposio Internacional sobre Envases para uso Alimentario.  ILSI 2012, Berlín, Alemania

Study of photoinitiators migration from Food Contact Materials (FCM) to foodstuffs: A state of the art review. M.A. Lago; A. Rodríguez Bernaldo de Quirós; R.Sendón; M.I. Basadre Pampin; M.T. Nieto; M.I. Santillana; E. Ruiz; M.E. Cirugeda  J. Bustos; J.J.Sánchez; P. Paseiro. Poster presentado en el 5º Simposio Internacional sobre Envases para uso Alimentario. ILSI 2012, Berlín, Alemania

Detection of migration of phthalates from agglomerated cork stoppers using HPLC-MS/MS. Raquel Sendón, Ana Sanches-Silva, Juana Bustos, Patricia Martín, Nuria Martínez and Mª Eugenia Cirugeda. Journal of Separation Science,Volume 35, Issue 10-11, June 2012, Pages: 1319–1326.


2011

Diseño de validación para la identificación de irradiación de frutos secos con el “Ensayo de Cometa”. Comunicaciones del VI Congreso Virtual Iberoamericano sobre Gestión de calidad en laboratorios (IBEROLAB A. Santa María y M. Barea). Septiembre 2011

Proceso de validación y evaluación de la calidad del método de detección de alimentos irradiados de los que pueden extraerse silicatos minerales mediante termoluminiscencia (Norma UNE-EN1788:202). Comunicaciones del VI Congreso Virtual Iberoamericano sobre Gestión de calidad en laboratorios (IBEROLAB). Pollastrini, Mª Teresa; Pérez Labad, Mª Luisa; Escaso, Mercedes y Barea M. Septiembre 2011

Developments in mycotoxin analysis: an update for 2009-2010. World Mycotoxin Journal, 4, 3-28 (2011) G.S. Shephard, F. Berthiller, P. Burdaspal, C. Crews, M.A. Jonker, R. Krska, S. MacDonald, B. Malone, C. Maragos, M. Sabino, M. Solfrizzo, H.P. van Egmond and T.B. Whitaker

Developments in mycotoxin analysis: an update for 2010-2011. World Mycotoxin Journal, (en prensa). G.S. Shephard, F. Berthiller, P. Burdaspal, C. Crews, M.A. Jonker, R. Krska, S. MacDonald, B. Malone, C. Maragos, M. Sabino, M. Solfrizzo, H.P. van Egmond and T.B. Whitaker

&quotGuidance document on fat reduction factor, functional barrier concept, phthalates and primary aromatic amines&quot. Autores: Eddo J. Hoekstra, Jens H. Petersen, Juana Bustos. Office for Official Publications of the European Union, JRC Scientific and Technical Report, EUR 25112 EN - 2011

Migration of bisphenol A from polycarbonate baby bottles purchased in the Spanish market by liquid chromatography and fluorescence.  M.I. Santillana, E. Ruiz, M.T. Nieto, J. Bustos, J. Maia, R. Sendón, J.J. Sánchez. Food Additives & Contaminants: Part A. Vol. 28, No. 11, (2011) pp 1610-1618. 

Analytical method for the simultaneous determination of polyfunctional aminesused as monomers in the manufacture of food packaging materials. R. Paseiro-Cerrato, A. Rodríguez-Bernaldo de Quirós, Raquel Sendón, Juana Bustos, E. Ruiz, J.M. Cruz, P. Paseiro-Losada. Journal of Chromatography A, 1218 (2011) 7105– 7109

Technical guidelines on testing the migration of primary aromatic amines from polyamide kitchenware and of formaldehyde from melamine kitchenware (first edition 2011) C. Simoneau (EURL), E. Hoekstra (EURL), E. Bradley (NRL-UK), J. Bustos (NRL-ES), V. Golja (NRL-SI), O. Kappenstein (NRL-DE), D. Kalsbeek (NRL-NL), J. Keegan (NRL-IE), M.R. Milana (NRL-IT), K. Cwiek-Ludwicka (NRL-PL), J. Petersen (NRL-DK), M. Polz (NRL-AT), P. Sauvegrain (NRL-FR), F. Vanhee (DG SANCO). Office for Official Publications of the European Union, JRC Scientific and Technical Report, EUR 24815 EN – 2011


2010

¿Cómo se alimentan los españoles? Estudios de dieta total Revista de Nutrición Práctica. nº 14 pp.32-36. Pedro Mario Fernández San Juan. Abril 2010

Chromatographic methods for the determination of polyfunctional amines and related compounds used as monomers and additives in food packaging materials. Rafael Paseiro Cerrato, Ana Rodriguez-Bernaldo de Quiros, Raquel Sendón, Juana Bustos, Maria Isabel Santillana, Jose Manuel Cruz, Perfecto Paseiro-Losada. A state of the art review. Comprehensive reviews in food science and food safety. Vol. 9, 2010, Pages 676-694.

Validation of a liquid chromatography-mass spectrometry method for determining the migration of primary aromatic amines from cooking utensils and its application to actual samples. Raquel Sendón; Juana Bustos; Jose Juan Sánchez; Perfecto Paseiro; Ma Eugenia Cirugeda. Food Additives & Contaminants (2010). Part A, 27 (1), Pages. 107-117.

Determination of furan in jarred baby food purchased from the Spanish market by headspace gas chromatography-mass spectrometry (HS-GC-MS). E. Ruiz; M.I. Santillana; M. T. Nieto; M. E. Cirugeda; J. J. Sánchez. Food Additives and Contaminants. Vol. 27, No.9, September 2010, Pages 1208-1214.

Effect of amines in the release of bisphenol A from polycarbonate baby bottles. Joaquim Maia, José Manuel Cruz, Raquel Sendón, Juana Bustos, Maria Eugenia Cirugeda, José Juan Sanchez and Perfecto Paseiro. Food Research International. Volume 43, Issue 5, June 2010, Pages 1283-1288


2009

Migration of Migration of épsilon-caprolactam from nylon cooking utensils: validation of a liquid chromatography-ultraviolet detection method. Juana Bustos , Raquel Sendón , José Juan Sánchez, Perfecto Paseiro and Mª Eugenia Cirugeda. European Food Research and Technology. 2009, 230 (2), pages 303-313

Effect of detergents in the release of bisphenol A from polycarbonate baby bottles. J. Maia A, J.M. Cruz B, R. Sendón A, J. Bustos C, J.J. Sanchez C, P. Paseiro A. Food Research International 42 (2009) pp. 1410-1414


2007

Occurrence of ochratoxin A in sweet wines produced in Spain and other countries. Burdaspal P., Legarda T: Food Addit Contam. 2007 Sep; 24(9): 976-86


2006

Determination of Aflatoxin B1 in Medical Herbs. Arranz I., Sizoo E., Van Egmond H., Kroeger K., Legarda T. M., Burdaspal P., Reif K. and Stroka J. Interlaboratory Study. JAOAC INT. 89 (2006) 595-605.

Determinación de isopropil tioxantona (ITX) en alimentos. Bustos J., Sendón R., Sánchez JJ., Paseiro P.Alimentaria 372 (2006) pp. 110-111.

Análisis de Acrilamida en alimentos ricos en hidratos de carbono y sometidos a tratamiento térmico. Ruiz E.; Santillana M.I., Santos D., Sánchez J.J.Alimentaria, 372 (2006) pp. 108-109


2005

Determination ofclenbuterol, ractopamine and zilpaterol in liver and urine by LC-MS-MS. Blanca, J.; Muñoz, P.; Morgado, M.; Méndez, N.; Reuvers, Th. and Hooghuis, H.         Analytica Chimica Acta, 529 (2205) pp. 199-205

Identification and quantitation of species in complex DNA mixtures by real-time Polymerase Chain Reaction. López-Andreo, M.; Lugo, L.; Garrido-Pertierra, A.; Prieto, M. I.; Puyet A. Anal. Biochem. 339 (1) 2005 pp. 73-82

A versatile LC-MS-MS system for the analysis of different groups of veterinary drugs. Muñoz, P.; Blanca, J.; Ramos, M.; Bartolomé, M.; Méndez, N.; García, E.; Gómez, J. and Martín de Pozuelo, M. Analytica Chimica Acta 529 (2005) 137-144.


2004

Estudio comparativo del comportamiento cromatográfico de los corticosteroides. Huetos, O; Ramos, M.; Jiménez, M.; Muñoz, P; Gómez, J.; Diaz R. y Reuvers, Th. Alimentaria 353 (2004) pp. 21-30.

Determinación de Ocratoxina A en alimentos infantiles a base de cereales mediante purificación por columnas de inmunoafinidad y cromatografía líquida:Estudio de prospección. Legarda, T. M. y Burdaspal, P. A. Alimentaria, 350 (2004) pp. 11-18.

Multiresidue analysis of anabolic compounds in hair by gas chromatography-tandem mass spectrometry. Marcos, V.; Perogordo, E.; Espinosa, P.; Martín de Pozuelo, M.; Hooghuis, H. Analytica Chimica Acta, 507 (2004) pp. 219-227.

Antibiotic residues in edible tissues and antibiotic resistance of faecal Escherichia coli in pigs from Portugal. Pena, A.; Serrano, C.; Réu, C.; Baeta, L.; Calderón, V.; Silveira, I.; Sousa J. C. y Peixe. L. Food Additives and Contaminants, 21 (8), (2004) pp. 749-755.


2003

Método criba de dexametasona en orina e hígado por GC-ECD. Huetos, O.; Gella, L.; Jiménez, M.; Reuvers, T. Alimentaria 342 (2003) pp. 115-112

Simple and sensitive determination of five quinolones in food by liquid chromatography with fluorescence detection. Ramos, M.; Aranda, A.; García, E.; Reuvers, T.; Hooghuis, H. Journal of Chromatography B, 789 (2003) pp. 373-381

Determination of dexamethasone in urine by Gas-Chromatography with Negative Chemical Ionization Mass Spectrometry. Huetos, O.; Jiménez, M.; Ajenjo, E.; San Andrés, M.; Reuvers, Th.  Journal of Chromatography B, 788 (2003) pp. 137-146

Chloramphenicol Residues in Food Samples: Their análisis and stability during storage. Ramos, M.; Aranda, A.; Martín de Pozuelo, M.; Reuvers, Th. J. Liquid Chromatography 26 (2003) pp. 2517-2531.

Determination of chloramphenicol residues in shrimps by liquid chromatography-mass spectrometry. Ramos, M.; Muñoz, P.; Aranda, A.; Rodríguez, I.; Díaz, R.; Blanca, J. Journal of Chromatography B, 791 (2003) pp. 31-38.