Laboratorios/Centro Nacional de Alimentación (CNA)/TDS exposure project: Relevance of the Total Diet Study approach for different groups of substances

TDS exposure project: Relevance of the Total Diet Study approach for different groups of substances

 

TDS exposure project: Relevance of the Total Diet Study approach for different groups of substances. Karine Vin a, Alexandra Papadopoulos a, Francesco Cubadda b,, Federica Aureli b, Hatice Imge Oktay Basegmez c, Marilena D’Amato b, Sam De Coster d, Laura D’Evoli e, Maria Teresa Lopez Esteban f, Martina Jurkovic g, Massimo Lucarini e, Hayrettin Ozer c, Pedro Mario Fernandez San Juan f, Isabelle Sioen d, Darja Sokolic g, Aida Turrini e, Veronique Sirot. Food and Chemical Toxicology (2014), 73; pp. 21-34 DOI: 10.1016/j.fct.2014.07.035

  1. French Agency for Food, Environmental and Occupational Health Safety, ANSES (Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail), 27 avenue du Général Leclerc, F-94701 Maisons-Alfort, France
  2. Istituto Superiore di Sanità – National Health Institute, Department of Food Safety and Veterinary Public Health, Viale Regina Elena 299, 00161 Rome, Italy
  3. TÜB_ITAK Marmara Research Center, Food Institute, P.O. Box 21, 41470 Gebze, Kocaeli, Turkey
  4. Universiteit Gent – Ghent University, Department of Public Health, UZ 2 Block A, De Pintelaan 185, B-9000 Gent, Belgium
  5. CRA-NUT, Via Ardeatina 546, I-00178 Rome, Italy
  6. Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición, C/Alcalá, 56 28071 Madrid, Spain
  7. Hrvatska agencija za hranu – Croatian Food Agency, Ivana Gundulic´a 36b, 31000 Osijek, Croatia

Keywords:

Total Diet Study, Exposure assessment, Population exposure, Dietary intake, Contaminants, Chemical substances

Abstract

A method to validate the relevance of the Total Diet Study (TDS) approach for different types of substances is described. As a first step, a list of >2800 chemicals classified into eight main groups of relevance for food safety (natural components, environmental contaminants, substances intentionally added to foods, residues, naturally occurring contaminants, process contaminants, contaminants from packaging and food contact materials, other substances) has been established. The appropriateness of the TDS approach for the different substance groups has then been considered with regard to the three essential principles of a TDS: representativeness of the whole diet, pooling of foods and food analyzed as consumed. Four criteria were considered for that purpose (i) the substance has to be present in a significant part of the diet or predominantly present in specific food groups, (ii) a robust analytical method has to be available to determine it in potential contributors to the dietary exposure of the population, and (iii) the dilution impact of pooling and (iv) the impact of everyday food preparation methods on the concentration of the substance are assessed. For most of the substances the TDS approach appeared to be relevant and any precautions to be taken are outlined.

Resumen

Se describe un método para validar la conveniencia de realizar un Estudio de Dieta Total (TDS) para diferentes tipos de sustancias químicas. Como primer paso, se ha establecido un listado de más de 2800 productos químicos clasificados en ocho grupos principales acorde a su relevancia para la seguridad alimentaria (componentes naturales, contaminantes ambientales, sustancias añadidas intencionalmente a los alimentos, residuos, contaminantes naturales, contaminantes de procesos industriales, contaminantes de envases y de materiales en contacto con alimentos y otros compuestos). La pertinencia y el enfoque de un TDS para los diferentes grupos de sustancias ha sido considerada con respecto a los tres principios esenciales de un TDS: representatividad de la dieta total, agrupación de alimentos y alimentos analizados tal como son consumidos. Para este propósito se consideraron cuatro criterios (i) la sustancia tiene que estar presente en una parte importante de la dieta o de forma predominantemente presente en grupos específicos de alimentos, (ii) un método analítico robusto tiene que estar disponible para determinar la potencial contribución a la exposición alimentaria de la población,  (iii) el impacto de la dilución de la muestra en la preparación y (iv) se evalúa el impacto de los métodos de preparación de las muestras sobre la concentración de las sustancias.

Para la mayoría de las sustancias el enfoque dado en un TDS parece ser relevante y se describen las precauciones a tomar.

Palabras clave: Estudio de Dieta Total (TDS), evaluación de la exposición, población expuesta, ingesta dietética, contaminantes, sustancias químicas.

Corresponding author. Tel.: +39 06 4990 3643; fax: +39 06 4990 2540.

E-mail address: francesco.cubadda@iss.it (F. Cubadda).