Laboratorios/Centro Nacional de Alimentación (CNA)/Publicaciones científico-técnicas

Publicaciones científico-técnicas

 

2023

Nuevos alimentos autorizados en la Unión Europea: análisis y valoración de sus especificaciones. Lydia López Sánchez de León, Montaña Cámara Hurtado, Vicente Calderón Pascual y Ricardo López Rodríguez. Revista del Comité Científico de la AESAN, Nº 38, pp: 45-63.

Investigation of migrants from can coatings: Occurrence in canned foodstuffs and exposure assessment. P. V´azquez-Loureiro , A. Lestido-Cardama , R. Sendón, J. Bustos , R. Cariou , P. Paseiro-Losada , A. Rodríguez-Bernaldo de Quirós. Food Packaging and Shelf Life 40 (2023) 101183.

Bio-based and biodegradable polymers for food contact: a chemical approach to investigate their safety. A. Lestido Cardama, R. Sendón, L. Barbosa-Pereira, J. Bustos, P. Paseiro-Losada, A.Rodríguez Bernaldo de Quirós. Póster en ISEAC 41 (International Conferences on Environmental & Food Monitoring), Amsterdan, 20-24 noviembre 2023.(Poster / Abstract)

Identification of non-volatile compounds in bio-based and/or biodegradable packaging materials using a non-targeted LC-HRMS method. P. Vázquez Loureiro, R. Cariou, A. Lestido-Cardama, L. Barbosa-Pereira, R. Sendón, J.Bustos, J. Blanca, P. Paseiro-Losada, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós. Póster en ISEAC 41 (International Conferences on Environmental & Food Monitoring), Amsterdan, 20-24 noviembre 2023.(Poster / Abstract)

Non-targeted screening for volatile compounds in food contact bioplastics using Purge and Trap coupled to Gas chromatography-Mass Spectrometry. P. Vázquez Loureiro, A. Lestido-Cardama, R. Sendón, L. Barbosa-Pereira, J. Bustos, A.Gasco P. Paseiro-Losada, A. Rodríguez-Bernaldo de Quirós. . Póster en ISEAC 41 (International Conferences on Environmental & Food Monitoring), Amsterdan, 20-24 noviembre 2023.(Poster / Abstract)

First approach on the stability and bioaccessibility of epoxy-resin contaminants from packaging materials in food. L. Pazos-Soto, P. Vázquez Loureiro, S. Mariño-Cortegoso, A. Lestido-Cardama, J.Bustos, P. Paseiro-Losada, A. Rodríguez-Bernaldo de Quirós, R. Sendón, L. Barbosa-Pereira. Póster en ISEAC 41 (International Conferences on Environmental & Food Monitoring), Amsterdan, 20-24 noviembre 2023.(Poster / Abstract)

Quantification of Cyclo-di- BADGE and  Identification of Several BADGE Derivatives in Canned Food Samples. Juana Bustos, Antía Lestido-Cardama, Mª Isabel Santillana, Raquel Sendón, Perfecto Paseiro Losada and Ana Rodríguez Bernaldo de Quirós. Coatings 2023, 13, 792.

Identification of potential migrants from epoxy and organosol coatings used in metal food cans. Patricia Vázquez Loureiro, Antía Lestido-Cardama, Raquel Sendón, Juana Bustos, Perfecto Paseiro Losada & Ana Rodríguez Bernaldo de Quirós Food Additives & Contaminants: Part A (publicado on-line 2marzo 2023)

Límites máximos de residuos y contaminantes en alimentos: bases de datos. Ana Sánchez Cuarental, Montaña Cámara Hurtado, Vicente Calderón Pascual y Ricardo López Rodríguez. Revista del Comité Científico de la AESAN, Nº 36, pp: 237-259.

Botulism in Spain: Epidemiology and Outcomes of Antitoxin Treatment, 1997–2019. Marina Peñuelas, María Guerrero-Vadillo, Sylvia Valdezate, María Jesús Zamora, Inmaculada Leon-Gomez, Ángeles Flores-Cuéllar, Gema Carrasco, Oliva Díaz-García  and Carmen Varela. Toxins 2023, 15, 2.

First cross-border outbreak of foodborne botulism in the European Union associated with the consumption of comercial dried roach (Rutilus rutilus). David Hendrickx, Carmen Varela Martínez ,Matthias Contzen, Christiane Wagner-Wiening,Karl-Heinz Janke, Pablo Hernando Jiménez,Susanne Massing, Jeanette Pichler,Petra Tichaczek-Dischinger, Florian Burckhardt,Klaus Stark, Katharina Katz, Annette Jurke,Sebastian Thole, Rosa Carbó,Mariam Pascual del Pobil Ferré, Milagros Nieto,María Jesús Zamora, Ana Sisó, Pilar Pallares García,Sylvia Valdezate, Lars Schaade, Sylvia Worbs,Brigitte Gertrud Dorner, Christina Frank and Martin Bernhard Dorner. Frontiers in PublicHealth. 10.3389/fpubh.2022.1039770.

2022

Dietary exposure assessment to chemical migrants from food contact coatings of metal cans in the Spanish adult population. P. Vázquez Loureiro, A. Lestido-Cardama, R. Sendón, J. Bustos, P. Paseiro Losada, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós. 10th Shelf Life Internationa Meeting, Bogota, Colombia, 28 nov- 1 dic 2022 (Poster/Abstract)

GC-MS screening method for the identification of semi-volatile compounds in bio-based and biodegradable food packaging materials. P. Vázquez Loureiro, R. Sendón, L. Barbosa-Pereira, J. Bustos, P. Paseiro-Losada, A. Rodríguez-Bernaldo de Quirós. XXV Encontro Galego Portugues e Quimica, Santiago de Compostela, 18-22 noviembre 2022 (Poster/Abstract)

Food and beverage can coatings: A review on chemical analysis, migration, and risk assessment. Antía Lestido-Cardama, Raquel Sendón, Juana Bustos, Mª Teresa Nieto, Perfecto Paseiro-Losada, Ana Rodríguez-Bernaldo de Quirós. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2022;1–54

Determination of compounds migrated from epoxy and polyester coatings into canned foods Characterization of Polyester Coatings Intended for FoodContact by Different Analytical Techniques and MigrationTesting by LC-MSn. Patricia Vázquez Loureiro, Antía Lestido-Cardama, Raquel Sendón, Juana Bustos, Perfecto Paseiro Losada and Ana Rodríguez Bernaldo de Quirós.  7th International Symposium on Food Packaging – Scientific Developments Supporting Safety and Innovation, 3-6 mayo 2022 (virtual).(Poster)

Characterization of Polyester Coatings Intended for FoodContact by Different Analytical Techniques and MigrationTesting by LC-MSn. Antía Lestido-Cardama, Patricia Vázquez-Loureiro , Raquel Sendón, Juana Bustos, Mª Isabel Santillana, Perfecto Paseiro Losada and Ana Rodríguez Bernaldo de Quirós. Polymers 2022, 14, 487.

Centro Nacional de Alimentación (CNA). Cuidando a la ciudadanía desde el laboratorio. Material divulgativo sobre el laboratorio y sus actividades.

2021

In vitro Bioaccessibility of Food Packaging Contaminants of Emerging Concern in Foods: a Tool for Human Dietary-Exposome Assessment. Antía Lestido-Cardama, Patricia Vázquez Loureiro, Sandra Mariño-Cortegoso, Juana Bustos, Perfecto Paseiro-Losada, Ana Rodríguez-Bernaldo de Quirós1, Raquel Sendón, Letricia Barbosa-Pereira. Dare2Change Conference, Porto-Portugal, 18-19 November 2021. (Poster/Abstract)

Análisis comparativo de tablas y bases de datos de composición de alimentos inclui­das en la red EuroFIR. María Cristina Gora, Montaña Cámara Hurtado y Vicente Calderón Pascual. Revista del Comité Científico de la AESAN, Nº 34, pp: 102-127.

Identification of non-volatile compounds in epoxy resins and organosols intended for food contact. P. Vázquez Loureiro, A. Lestido-Cardama, R. Sendón, M.I. Santillana, J. Bustos, P. Paseiro Losada and A. Rodriguez Bernaldo de Quirós. European Coating Symposium, Brussels, 6-7 September 2021. Poster

Food contact coatings: identification by FTIR and analysis by GC-MS. P. Vázquez Loureiro, A. Lestido-Cardama, R. Sendón, J. Bustos, M.I. Santillana,P. Paseiro Losada and A. Rodriguez Bernaldo de Quirós. European Coating Symposium, Brussels, 6-7 September 2021. Poster

Oligomers of bisphenol A diglycidyl ether in epoxy can coatings. A. Lestido Cardama, R. Sendón, J. Bustos, M. I. Santillana, P. Paseiro Losada and A. Rodríguez Bernaldo de Quirós. European Coating Symposium, Brussels, 6-7 September 2021. Poster

Characterization of polyester coatings by FTIR-ATR, confocal Raman microscopy and MALDI-TOF MS. A. Lestido Cardama, P. Vázquez Loureiro, J. Bustos, R. Sendón, P. Paseiro Losada and A. Rodríguez Bernaldo de Quirós1. European Coating Symposium, Brussels, 6-7 September 2021. Poster

Multi-analyte method for the quantification of bisphenol related compounds in canned food samples and exposure assessment of the Spanish adult population.  Antía Lestido-Cardama , Raquel Sendón,  Juana Bustos , Mª Isabel Santillana ,Perfecto Paseiro Losada , Ana Rodríguez Bernaldo de Quirós . Food Packaging and Shelf Life 28 (2021) 100671

2020

El libro conmemorativo - 45 años en imágenes del CNA – se ha publicado con motivo de los 45 años de la creación del Centro Nacional de Alimentación (CNA). El libro recoge más de 50 imágenes y se ha concebido como una aproximación a la historia del CNA, las técnicas analíticas utilizadas y los resultados obtenidos de su actividad.

Quantification of bisphenol related compounds in canned food by HPLC-FLD. Antía Lestido Cardama, Ana Rodríguez Bernaldo de Quirós, Juana Bustos, Mª Isabel Santillana,Perfecto Paseiro Losada, Raquel Sendón. 16th ANNUAL WORKSHOP ON EMERGING HIGH-RESOLUTION MASS SPECTROMETRY (HRMS) AND LC-MS/MS APPLICATIONS IN ENVIRONMENTAL ANALYSIS AND FOOD SAFETY, 15-16 October 2020 (on-line). Poster

Identification of migrants in epoxy can coatings by LC-MS/MS. Antía Lestido Cardama, Raquel Sendón, Juana Bustos, Perfecto Paseiro Losada, Ana Rodríguez Bernaldo de Quirós. 16th ANNUAL WORKSHOP ON EMERGING HIGH-RESOLUTION MASS SPECTROMETRY (HRMS) AND LC-MS/MS APPLICATIONS IN ENVIRONMENTAL ANALYSIS AND FOOD SAFETY, 15-16 October 2020 (on-line). Poster

Quantification of Bisphenol Related Compounds in Polymeric Can Coatings and in Beverage Samples by Hplc-Fld and Confirmation by Lc-Ms/Ms. Antía Lestido Cardama, Patricia Vázquez Loureiro, Ana Rodríguez Bernaldo de Quirós, Mª Isabel Santillana, Juana Bustos, Perfecto Paseiro Losada, Raquel Sendón 1st International Electronic Conference on Food Science and Functional Foods (Foods 2020)10-25 noviembre 2020 (on-line). Poster

Dietary Exposure Estimation to Chemicals Transferred from Milk and Dairy Products Packaging Materials in Spanish Child and Adolescent Population. Antía Lestido-Cardama, Raquel Sendón, Juana Bustos, Mª Luisa Lomo,Perfecto Paseiro Losada and Ana Rodríguez Bernaldo de Quirós Foods 2020, 9(11), 1554

Estimation of Dietary Exposure to Contaminants Transferred from the Packaging in Fatty Dry Foods Based on Cereals. Antía Lestido Cardama Ana Rodríquez Bernaldo de Quirós, Juana Bustos, Mª Luisa Lomo, Perfecto Paseiro, and Raquel Sendón. Foods 2020, 9, 1038; doi:10.3390/foods9081038

Identification of potential migrants present in polymeric coatings in food cans. Antía Lestido Cardama, Raquel Sendón, Perfecto Paseiro, Ana Rodríquez Bernaldo de Quirós, Juana Bustos and Isabel Santillana. 12th International Conference & Expo on Chromatographic Techniques. Berlin, April 20-21 2020 (virtual). Poster


2019

Treinta años de aplicación de técnicas microbiológicas para el control de residuos de antibióticos en el Plan Nacional de Investigación de Residuos en alimentos en España. Vicente Calderón Pascual, Paloma Díez Alonso, Esther Medina Bermejo, Juan Olmedo Mendicouague, Concepción Grau Olivé y Joaquín Berenguer Soler. Revista del Comité Científico de la AECOSAN, Nº 29, pp: 69-89.

Evaluation of materials intended for varnishes and coatings on food contact materials. EFSA Task force on varnishes and coatings for food contact materials Identification of potential migrants present in polymeric coatings in food cans. Grant Agreement Number GP/EFSA/AFSCO/2017/01-GA07

GC-MS Screening for the Identification of Potential Migrants Present in Polymeric Coatings of Food Cans. Polymers 2019, 11, 2086; doi:10.3390/polym11122086. Antía Lestido Cardama, Raquel Sendón, Juana Bustos, M. Isabel Santillana, Perfecto Paseiro Losada and Ana Rodríguez Bernaldo de Quirós

Migration Studies of Two Common Components of UV-curing Inks into Food Simulants. Molecules 2019, 24(19), 3607. Miguel A. Lago, Raquel Sendón, Juana Bustos, María T. Nieto, Perfecto Paseiro Losada  and Ana Rodríguez-Bernaldo de Quirós

Estimates of dietary exposure of Spanish population to packaging contaminants from cereal based foods contained in plastic materials. Verónica García Ibarra, Raquel Sendón, Juana Bustos, Perfecto Paseiro Losada,Ana Rodríguez Bernaldo de Quirós. Food and Chemical Toxicology 128 (2019) 180–192

A GC-MS Method for Identification of Potential Contaminants in Food Plastic Packaging and a LC-MS Method for Determination of Contaminants in Foodstuffs. Antia Lestido, Ana Rodriguez Bernaldo de Quiros, Raquel Sendón, Juana Bustos, Perfecto Paseiro. PITTCON Conference & Expo2019, Filadelfia, EEUU, 17-21 marzo 2019. Poster 2130-13P

Estimation of Exposition to Selected Contaminants in Dairy Products Contained in Plastic Packaging Antia Lestido, Ana Rodriguez Bernaldo de Quiros, Raquel Sendón, Juana Bustos, Perfecto Paseiro. PITTCON Conference & Expo2019, Filadelfia, EEUU, 17-21 marzo 2019. Poster 2130-12P


2018

Balance de 15 años del Comité Científico como órgano de evaluación de riesgos alimentarios de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Vicente Calderón Pascual, Maria de los Ángeles Capón García-Caro, Victorio José Teruel Muñoz, Eduardo Cantalejo González y Ricardo López Rodriguez. Revista del Comité Científico de la AESAN, Nº 28, pp: 141-162.

Nueva regulación de los nuevos alimentos en la Unión Europea. Laura Beatriz Herrero Montarelo, Maria Dolores Gómez Vázquez y Victorio José Teruel Muñoz. Revista del Comité Científico de la AESAN, Nº 27, pp: 123-132.

Veinte años de evaluación de nuevos alimentos en la Unión Europea, 1997-2017. Vicente Calderón Pascual, Maria de los Ángeles Capón García-Caro, Victorio José Teruel Muñoz y Ricardo López Rodriguez. Revista del Comité Científico de la AESAN, Nº 27, pp: 107-122.

Evaluación de la prestación de servicios de evaluación de riesgos alimentarios por parte de la Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN) en el periodo 2013-2017. Vicente Calderón Pascual, Maria de los Ángeles Capón García-Caro, Violeta García Henche, Victorio José Teruel Muñoz y Ricardo López Rodriguez. Revista del Comité Científico de la AESAN, Nº 27, pp: 79-93.

Food packaging contaminants:estimating dietary exposure V. García Ibarra, R. Sendón, J. Bustos, M. L. Lomo, P. Paseiro, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós. EFSA 2018 Conference, Science-Food-Society, Parma, 18-21 September 2018. Poster TU-44 y Abstract Poster-44

Exposure to chemicals from food packaging materials: a total diet study approach V. García Ibarra, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós, J. Bustos, M.T. Nieto, P. Paseiro , R. Sendón. EFSA 2018 Conference, Science-Food-Society, Parma, 18-21 September 2018. Poster TU-51 y Abstract Poster-51

Identification of chemical compounds present in milk packaging. A. Lestido Cardama, R. Sendón, J. Bustos, M. I. Santillana, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós. 40th International Conference on Environmental & Food Monitoring (ISEAC40), Santiago de Compostela, 19-22 June 2018. Poster TU-49 y Abstract TU-49

Cans in contact with infant formulas: identification of potentialmigrants. Lestido Cardama, R. Sendón, J. Bustos, M. L. Lomo, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós. 40th International Conference on Environmental & Food Monitoring (ISEAC40), Santiago de Compostela, 19-22 June 2018. Poster TU-50 y Abstract TU-50

Estudio de prospección de N-nitrosaminas y sustancias N-nitrosa-bles en tetinas y chupetes de caucho y silicona. María Isabel Santillana, Juana Bustos y Maria Teresa Nieto. Revista del Comité Científico de la AECOSAN Nº 27, pg 95-106.Servicio de Contaminantes, Centro Nacional de Alimentación. Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición. Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social


2017

Stimates of dietary exposure (spanish population) to plasticizers from cereal based foods contained in plastic packaging. V. García Ibarra, J. Bustos, M. I. Santillana, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós, P. Paseiro, R. Sendón. 8th Shelf Life International Meeting (SLIM 2017), 1-3 noviembre 2017, Bangkok, Tailandia. Poster y Procceding

Identification of pontential migrants in food packaging and subsequent quantification in the contained food. A. Lestido Cardama, J. Bustos2, M. T. Nieto, R. Sendón, P. Paseiro, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós. 8th Shelf Life International Meeting (SLIM 2017), 1-3 noviembre 2017, Bangkok, Tailandia. Poster y Proceeding

Estudio de prospección de migración global grasa en tarteras de plástico. María Teresa Nieto y Juana Bustos. Revista del Comité Científico de la AECOSAN Nº 25, pg 87-95. Servicio de Contaminantes, Centro Nacional de Alimentación, Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad.

Screening of different chemical compounds in fatty food-packaging A. Lestido Cardama, V. García Ibarra, R. Sendón, J. Bustos, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós. 4th International Meeting on Material/Bioproduct Interaction (MATBIM 2017) 26-28 abril 2017, Oporto.

Identification of potential migrants from dry food packaging by GC/MS V. García Ibarra, A. Lestido Cardama, J. Bustos, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós, R. Sendón 4th International Meeting on Material/Bioproduct Interaction (MATBIM 2017) 26-28 abril 2017, Oporto.


2016

Validación del método de detección de soja alérgeno en alimentos mediante PCR en tiempo real. Mª del Camino Martín Forero, Silvia Gil, Mercedes Fernández de la Puebla*, Marisa Salvador, Mª Isabel Rodriguez, Mirian Gómez* y Mª Isabel Prieto
Servicio de Biotecnología, Centro Nacional de Alimentación. Agencia española de Seguridad Alimentaria y Nutrición.ç
*Tragsatec
Revista del Comité Científico de la AECOSAN  Nº23

Study on the release of Cr and Ni from spanish food contact metal articles. Comparison of approaches in the estimation of the release. D. Sánchez, C. Cirugeda y J. Bustos.  6th International Symposium on Food Packaging –Scientific Developments Supporting Safety and Innovation (ILSI 2016) 16-18 noviembre 2016, Barcelona.

Effect of the pH on the Migration of Ethyl-4-(Dimethylamino) Benzoate (EDB) Into Food Simulants From LDPE. M.A. Lago, A. Rodríguez-Bernaldo de 
Quirós, R. Sendón, I. Santillana, J. Bustos y P.Paseiro. 6th International Symposium on Food Packaging –Scientific Developments Supporting Safety and Innovation (ILSI 2016) 16-18 noviembre 2016, Barcelona.

Study of the Photo-Products Obtained From the UV Curing of BP and EDB. M.A. Lago, A. Rodríguez-Bernaldo de Quirós, R. Sendón, M.T.  Nieto, J. 
Bustos y P.Paseiro 6th International Symposium on Food Packaging –Scientific Developments Supporting Safety and Innovation (ILSI 2016) 16-18 noviembre 2016, Barcelona


2015

“Cómo detectar residuos de antibióticos en carne.- Validación del método de cribado explorer 2.0 con el equipo e-reader para detección de residuos de antibióticos en carne”. P. Diez, E. Medina, M. Martín. Alimentaria (número 471, marzo 2015) págs 98-105

Estudios de prospección de bisfenol A y melamina en bebidas enlatadas. Juana Bustos, Maria Isabel Santillana, Maria Luisa Lomo y Elvira Ruiz. Revista del Comité Científico de la AECOSAN, 22, pp: 151-164

Trichinella pseudospiralis in the Iberian peninsula M.J. Zamora, M. Alvarez, J. Olmedo, M.C. Blanco, E. Pozio,∗ Veterinary Parasitology 210 (2015) 255–259

Migration of Benzophenone and 4-methylbenzophenone into food simulants: influence of the percentage 3rd International Symposium International Meeting on Packaging Material / Bioproduct Interactions (MATBIM 2015) Universidad de Zaragoza

Effect of pH in the migration of Irgacure® 907 into food simulants. 3rd International Symposium International Meeting on Packaging Material / Bioproduct Interactions (MATBIM 2015) Universidad de Zaragoza

Migration kinetics or two thixnthone photoinitiators into food simulants. 3rd International Symposium International Meeting on Packaging Material / Bioproduct Interactions (MATBIM 2015) Universidad de Zaragoza

Migration kinetics of Irgacure® 907 and 1173 to food simulants. Innovations in Food Packaging, Shelf Life and Food Safety (2015), Stadthalle Erding, Munich, Germany.

Migration kinetics of photoinitiators and amine synergists to food simulants at freezing temperatures. Innovations in Food Packaging, Shelf Life and Food Safety (2015), Stadthalle Erding, Munich, Germany.

Study of photoinitiators’ migration kinetic in water and the aqueous food simulant 10 % ethanol. Innovations in Food Packaging, Shelf Life and Food Safety (2015), Stadthalle Erding, Munich, Germany.

Instability of an aromatic amine in fatty food and fatty food stimulant: characterization of reaction products and prediction of their toxicity. R. Paseiro, A. Rodríguez-Bernaldo de Quirós, R. Sendón, J. Bustos, J.J. Sánchez, J. López Hernández y P. Paseiro-Losada. Food Additives and  Contaminants: Part A, (2015), 32(1), 100-109.

Photoinitiators: a food safety review. Miguel A. Lago, Ana Rodríguez-Bernaldo de Quirós, Raquel Sendón, Juana Bustos, María T.Nieto and Perfecto Paseiro. Food Additives and Contaminants: Part A, (2015), 32(5) , 779-798.


2014

Validación de un método analítico para la determinación de residuos de compuestos de amonio cuaternario en matrices de origen animal y vegetal por LC-MS/MS. Irene Jiménez, Eduardo Perogordo, Natividad Andrés y Begoña Galíndez. Centro Nacional de Alimentación. Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición. Revista del Comité Científico de la AECOSAN, Nº 20, pp: 45-52.

Presencia de soja modificada genéticamente en productos del mercado. Josefina Gangoso, Silvia Gil, Esther Rico, Marisa Salvador, Miriam Gómez, Mª del Camino Martín-Forero, Mercedes Fernández de la Puebla, Mª Isabel Rodríguez y Mª Isabel Prieto Servicio de Biotecnología, Centro Nacional de Alimentación. Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaría y Nutrición. Revista del Comité Científico de la AECOSAN, Nº 19, pp: 211-225.

TDS exposure project: Relevance of the Total Diet Study approach for different groups of substances. Karine Vin a, Alexandra Papadopoulos a, Francesco Cubadda b,, Federica Aureli b, Hatice Imge Oktay Basegmez c, Marilena D’Amato b, Sam De Coster d, Laura D’Evoli e, Maria Teresa Lopez Esteban f, Martina Jurkovic g, Massimo Lucarini e, Hayrettin Ozer c, Pedro Mario Fernandez San Juan f, Isabelle Sioen d, Darja Sokolic g, Aida Turrini e, Veronique Sirot. Food and Chemical Toxicology (2014), 73; pp. 21-34 DOI: 10.1016/j.fct.2014.07.035

“Simultaneous chromatographic analysis of photoinitiators and amine synergists in food contact materials”. M. A. Lago,  A. Rodríguez-Bernaldo de Quirós, R. Sendón,  J. Bustos,  M. I. Santillana,  P. Paseiro. Analytical and Bioanalytical Chemmistry  (2014) 406:4251–4259

Encuesta de población sobre la percepción de la seguridad y conocimiento de envases y artículos para uso alimentario. M.T. Nieto; M.I. Santillana; E. Ruiz; M.E. Cirugeda. Alimentaria 451, marzo 2014, págs. 67-75


2013

Análisis de residuos de fenilbutazona en músculo de caballo. José Blanca, Regina Muñoz, Patricia Muñoz, Ángela Aranda, Rosario Díaz y Mercedes Martín de Pozuelo. Unidad de Zoosanitarios. Centro Nacional de Alimentación. Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad.  Revista del Comité Científico de la AECOSAN, Nº 17, pp: 235-246.

Mercurio en conservas de atún en aceite: evolución de los niveles y estimación de la exposición de la población española. D. Sánchez Pozo, A. López-Santacruz Serraller, C. Cirugeda Delgado, A. Biel Canedo, V. Teruel Muñoz, M. E. Cirugeda Delgado. Alimentaria 447, octubre 2013, págs. 89-99

Prospección sobre aflatoxinas en cervezas vendidas en España y en otros países europeos. P. A. Burdaspal y T. M. Legarda. Centro Nacional de Alimentación Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición

Desafíos en la estimación de la migración de los materiales en contacto con los alimentos. Juana Bustos. 5º Congreso Español de Metrología. 2013. Madrid. España

Validación de la determinación de la cesión de plomo y cadmio en materiales en contacto con alimentos por espectrofotometría de absorción atómica con cámara de grafito. D. Sánchez Pozo, C. Cirugeda Delgado, M. E. Cirugeda Delgado. 5º Congreso Español de Metrología. 2013. Madrid. España

Determinación de Organismos Modificados Genéticamente en alimentos y piensos. Factores que influyen en la cuantificación de OMG. Mª Isabel Prieto Santos. 5º Congreso Español de Metrología. 2013. Madrid. España

Cálculo del Límite de Decisión (CCa) y Capacidad de Detección (CCb) para la determinación de sustancias con Límite Máximo de Residuos (LMR), según la Decisión de la Comisión 2002/657/CE. Miguel Caneiro, Regina Muñoz, Víctor Gonzalo, Macarena Ramos y Ángela Aranda.

Polycarbonate baby bottles: study of the release of Bisphenol A. M. I. Santillana, E. Ruiz, M. T. Nieto, A. Rodríguez Bernaldo de Quirós, R. Sendón, M. E. Cirugeda, J. J. Sánchez. European Food Research and Technology, Volume 236, Issue 5, May 2013, pages  883-889

Estudio de migración global en artículos de plástico de uso alimentario del mercado español. M.T. Nieto; E. Ruiz; M.E. Cirugeda; M.I. Santillana; J. Bustos. Alimentaria, nº 441, marzo 2013, págs. 83-87


2012

Validación del método de cribado de las Cinco Placas para detección de residuos de antibióticos en alimentos. Estimación del límite de detección. P. Diez, E. Medina, M. Martín y V. Calderón. Centro Nacional de Alimentación. Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. Revista del Comité Científico de la AECOSAN, Nº 16, pp: 109-130.

Técnica de cribado con Cinco Placas para la detección de residuos de antibióticos. P. Diez, E. Medina, M. Martín y V. Calderón. Centro Nacional de Alimentación. Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. Revista del Comité Científico de la AECOSAN, Nº 16, pp: 101-108.

A new HILIC-ESI-MS/MS method for the simultaneous determination of amines used as monomers/additives in the manufacture of food packaging materials. J. Bustos; P. Martin; M.A.Puga; R.PaseiroCerrato; R.Sendón; A.Rodríguez Bernaldo de Quirós; J.J.Sánchez; P.Paseiro. Poster presentado en el 5º Simposio Internacional sobre Envases para uso Alimentario. ILSI 2012, Berlín, Alemania.

GC/MS screening of innk compounds (photoinitiators) in food packaging. J. Bustos; P. Martin; M.A. Lago;  R.Sendón;  A. Rodríguez Bernaldo de Quirós; M.A.Puga; M.I. Basadre Pampin; J.J.Sánchez. Poster presentado en el 5º Simposio Internacional sobre Envases para uso Alimentario. ILSI 2012, Berlín, Alemania

Development of a multimethod for the determination of several photoinitiators in food contact materials (FCM) by HPLC-DAD. M.A. Lago; A. Rodríguez Bernaldo de Quirós; R.Sendón; M.I. Basadre Pampin; M.T. Nieto; M.I. Santillana; E. Ruiz; M.E. Cirugeda  J. Bustos; J.J.Sánchez; P. Paseiro.  Poster presentado en el 5º Simposio Internacional sobre Envases para uso Alimentario.  ILSI 2012, Berlín, Alemania

Study of photoinitiators migration from Food Contact Materials (FCM) to foodstuffs: A state of the art review. M.A. Lago; A. Rodríguez Bernaldo de Quirós; R.Sendón; M.I. Basadre Pampin; M.T. Nieto; M.I. Santillana; E. Ruiz; M.E. Cirugeda  J. Bustos; J.J.Sánchez; P. Paseiro. Poster presentado en el 5º Simposio Internacional sobre Envases para uso Alimentario. ILSI 2012, Berlín, Alemania

Detection of migration of phthalates from agglomerated cork stoppers using HPLC-MS/MS. Raquel Sendón, Ana Sanches-Silva, Juana Bustos, Patricia Martín, Nuria Martínez and Mª Eugenia Cirugeda. Journal of Separation Science,Volume 35, Issue 10-11, June 2012, Pages: 1319–1326.


2011

Cooperación científica con la Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA). Cristina Alonso Andicoberry. Revista del Comité Científico de la AESAN, Nº 14, pp: 133-152.

Diseño de validación para la identificación de irradiación de frutos secos con el “Ensayo de Cometa”. Comunicaciones del VI Congreso Virtual Iberoamericano sobre Gestión de calidad en laboratorios (IBEROLAB A. Santa María y M. Barea). Septiembre 2011

Proceso de validación y evaluación de la calidad del método de detección de alimentos irradiados de los que pueden extraerse silicatos minerales mediante termoluminiscencia (Norma UNE-EN1788:202). Comunicaciones del VI Congreso Virtual Iberoamericano sobre Gestión de calidad en laboratorios (IBEROLAB). Pollastrini, Mª Teresa; Pérez Labad, Mª Luisa; Escaso, Mercedes y Barea M. Septiembre 2011

Developments in mycotoxin analysis: an update for 2009-2010. World Mycotoxin Journal, 4, 3-28 (2011) G.S. Shephard, F. Berthiller, P. Burdaspal, C. Crews, M.A. Jonker, R. Krska, S. MacDonald, B. Malone, C. Maragos, M. Sabino, M. Solfrizzo, H.P. van Egmond and T.B. Whitaker

Developments in mycotoxin analysis: an update for 2010-2011. World Mycotoxin Journal, (en prensa). G.S. Shephard, F. Berthiller, P. Burdaspal, C. Crews, M.A. Jonker, R. Krska, S. MacDonald, B. Malone, C. Maragos, M. Sabino, M. Solfrizzo, H.P. van Egmond and T.B. Whitaker

&quotGuidance document on fat reduction factor, functional barrier concept, phthalates and primary aromatic amines&quot. Autores: Eddo J. Hoekstra, Jens H. Petersen, Juana Bustos. Office for Official Publications of the European Union, JRC Scientific and Technical Report, EUR 25112 EN - 2011

Migration of bisphenol A from polycarbonate baby bottles purchased in the Spanish market by liquid chromatography and fluorescence.  M.I. Santillana, E. Ruiz, M.T. Nieto, J. Bustos, J. Maia, R. Sendón, J.J. Sánchez. Food Additives & Contaminants: Part A. Vol. 28, No. 11, (2011) pp 1610-1618. 

Analytical method for the simultaneous determination of polyfunctional aminesused as monomers in the manufacture of food packaging materials. R. Paseiro-Cerrato, A. Rodríguez-Bernaldo de Quirós, Raquel Sendón, Juana Bustos, E. Ruiz, J.M. Cruz, P. Paseiro-Losada. Journal of Chromatography A, 1218 (2011) 7105– 7109

Technical guidelines on testing the migration of primary aromatic amines from polyamide kitchenware and of formaldehyde from melamine kitchenware (first edition 2011) C. Simoneau (EURL), E. Hoekstra (EURL), E. Bradley (NRL-UK), J. Bustos (NRL-ES), V. Golja (NRL-SI), O. Kappenstein (NRL-DE), D. Kalsbeek (NRL-NL), J. Keegan (NRL-IE), M.R. Milana (NRL-IT), K. Cwiek-Ludwicka (NRL-PL), J. Petersen (NRL-DK), M. Polz (NRL-AT), P. Sauvegrain (NRL-FR), F. Vanhee (DG SANCO). Office for Official Publications of the European Union, JRC Scientific and Technical Report, EUR 24815 EN – 2011


2010

Análisis de la composición grasa de diversos alimentos comercializados en España. Pedro A. Burdaspal Pérez, Teresa M. Ledgarda Gómez, Mª Luisa Corrales Ruyra, Pilar Delgado Cobos, Victoria Marcos Suárez. Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Ainara Diéguez González. Revista del Comité Científico de la AECOSAN, Nº 11, pp: 69-80.

¿Cómo se alimentan los españoles? Estudios de dieta total Revista de Nutrición Práctica. nº 14 pp.32-36. Pedro Mario Fernández San Juan. Abril 2010

Chromatographic methods for the determination of polyfunctional amines and related compounds used as monomers and additives in food packaging materials. Rafael Paseiro Cerrato, Ana Rodriguez-Bernaldo de Quiros, Raquel Sendón, Juana Bustos, Maria Isabel Santillana, Jose Manuel Cruz, Perfecto Paseiro-Losada. A state of the art review. Comprehensive reviews in food science and food safety. Vol. 9, 2010, Pages 676-694.

Validation of a liquid chromatography-mass spectrometry method for determining the migration of primary aromatic amines from cooking utensils and its application to actual samples. Raquel Sendón; Juana Bustos; Jose Juan Sánchez; Perfecto Paseiro; Ma Eugenia Cirugeda. Food Additives & Contaminants (2010). Part A, 27 (1), Pages. 107-117.

Determination of furan in jarred baby food purchased from the Spanish market by headspace gas chromatography-mass spectrometry (HS-GC-MS). E. Ruiz; M.I. Santillana; M. T. Nieto; M. E. Cirugeda; J. J. Sánchez. Food Additives and Contaminants. Vol. 27, No.9, September 2010, Pages 1208-1214.

Effect of amines in the release of bisphenol A from polycarbonate baby bottles. Joaquim Maia, José Manuel Cruz, Raquel Sendón, Juana Bustos, Maria Eugenia Cirugeda, José Juan Sanchez and Perfecto Paseiro. Food Research International. Volume 43, Issue 5, June 2010, Pages 1283-1288


2009

Migration of Migration of épsilon-caprolactam from nylon cooking utensils: validation of a liquid chromatography-ultraviolet detection method. Juana Bustos , Raquel Sendón , José Juan Sánchez, Perfecto Paseiro and Mª Eugenia Cirugeda. European Food Research and Technology. 2009, 230 (2), pages 303-313

Effect of detergents in the release of bisphenol A from polycarbonate baby bottles. J. Maia A, J.M. Cruz B, R. Sendón A, J. Bustos C, J.J. Sanchez C, P. Paseiro A. Food Research International 42 (2009) pp. 1410-1414


2007

Occurrence of ochratoxin A in sweet wines produced in Spain and other countries. Burdaspal P., Legarda T: Food Addit Contam. 2007 Sep; 24(9): 976-86


2006

Determination of Aflatoxin B1 in Medical Herbs. Arranz I., Sizoo E., Van Egmond H., Kroeger K., Legarda T. M., Burdaspal P., Reif K. and Stroka J. Interlaboratory Study. JAOAC INT. 89 (2006) 595-605.

Determinación de isopropil tioxantona (ITX) en alimentos. Bustos J., Sendón R., Sánchez JJ., Paseiro P.Alimentaria 372 (2006) pp. 110-111.

Análisis de Acrilamida en alimentos ricos en hidratos de carbono y sometidos a tratamiento térmico. Ruiz E.; Santillana M.I., Santos D., Sánchez J.J.Alimentaria, 372 (2006) pp. 108-109


2005

Determination ofclenbuterol, ractopamine and zilpaterol in liver and urine by LC-MS-MS. Blanca, J.; Muñoz, P.; Morgado, M.; Méndez, N.; Reuvers, Th. and Hooghuis, H.         Analytica Chimica Acta, 529 (2205) pp. 199-205

Identification and quantitation of species in complex DNA mixtures by real-time Polymerase Chain Reaction. López-Andreo, M.; Lugo, L.; Garrido-Pertierra, A.; Prieto, M. I.; Puyet A. Anal. Biochem. 339 (1) 2005 pp. 73-82

A versatile LC-MS-MS system for the analysis of different groups of veterinary drugs. Muñoz, P.; Blanca, J.; Ramos, M.; Bartolomé, M.; Méndez, N.; García, E.; Gómez, J. and Martín de Pozuelo, M. Analytica Chimica Acta 529 (2005) 137-144.


2004

Estudio comparativo del comportamiento cromatográfico de los corticosteroides. Huetos, O; Ramos, M.; Jiménez, M.; Muñoz, P; Gómez, J.; Diaz R. y Reuvers, Th. Alimentaria 353 (2004) pp. 21-30.

Determinación de Ocratoxina A en alimentos infantiles a base de cereales mediante purificación por columnas de inmunoafinidad y cromatografía líquida:Estudio de prospección. Legarda, T. M. y Burdaspal, P. A. Alimentaria, 350 (2004) pp. 11-18.

Multiresidue analysis of anabolic compounds in hair by gas chromatography-tandem mass spectrometry. Marcos, V.; Perogordo, E.; Espinosa, P.; Martín de Pozuelo, M.; Hooghuis, H. Analytica Chimica Acta, 507 (2004) pp. 219-227.

Antibiotic residues in edible tissues and antibiotic resistance of faecal Escherichia coli in pigs from Portugal. Pena, A.; Serrano, C.; Réu, C.; Baeta, L.; Calderón, V.; Silveira, I.; Sousa J. C. y Peixe. L. Food Additives and Contaminants, 21 (8), (2004) pp. 749-755.


2003

Método criba de dexametasona en orina e hígado por GC-ECD. Huetos, O.; Gella, L.; Jiménez, M.; Reuvers, T. Alimentaria 342 (2003) pp. 115-112

Simple and sensitive determination of five quinolones in food by liquid chromatography with fluorescence detection. Ramos, M.; Aranda, A.; García, E.; Reuvers, T.; Hooghuis, H. Journal of Chromatography B, 789 (2003) pp. 373-381

Determination of dexamethasone in urine by Gas-Chromatography with Negative Chemical Ionization Mass Spectrometry. Huetos, O.; Jiménez, M.; Ajenjo, E.; San Andrés, M.; Reuvers, Th.  Journal of Chromatography B, 788 (2003) pp. 137-146

Chloramphenicol Residues in Food Samples: Their análisis and stability during storage. Ramos, M.; Aranda, A.; Martín de Pozuelo, M.; Reuvers, Th. J. Liquid Chromatography 26 (2003) pp. 2517-2531.

Determination of chloramphenicol residues in shrimps by liquid chromatography-mass spectrometry. Ramos, M.; Muñoz, P.; Aranda, A.; Rodríguez, I.; Díaz, R.; Blanca, J. Journal of Chromatography B, 791 (2003) pp. 31-38.